Triadontic

Update 20-3-2020


Deze situatie vraagt om een hoogwaardige steriliseerbaar mondkap met verwisselbaar filter.
Dit project richt zich op 3 groepen zorgprofessionals die binnen dit kader vallen:
• Mondzorgprofessionals
• Dermatologen
• Fysiotherapeuten


Er zitten nu naar schatting 7000 mondzorgprofessionals, 3000 dermatologen en 28.000 fysiotherapeuten thuis.
Voor de eerste fase, waarop deze aanvraag betrekking heeft maken we onderscheid tussen stap 1 en stap 2.
Stap 1: betreft louter de mondzorgprofessionals. Dit heeft er mee te maken dat deze beroepsgroep vertrouwd is met het belang van sterilisatie en daartoe ook de voorzieningen heeft, doorgaans een autoclaaf (meestal tbv instrumenten).
Stap 2: betreft de dermatologen en fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals. Zij zijn niet vertrouwd met sterilisatie omdat daar tot op heden geen aanleiding toe was. Gedurende de eerste weken van de looptijd van dit project zal onderzoek worden gedaan naar de (on)mogelijkheden voor sterilisatie met een magnetron of oven. (zie https://smartairfilters.com/en/blog/microwaving-masks-disinfect-covid-virus/ en http://www.imcclinics.com/english/index.php/news/view?id=83).
Het aanschaffen van een autoclaaf is voor deze doelgroepen overigens een reële optie met een verkoopprijs van rond de 2000 euro. De ROI op die aanschaf is zeer snel bereikt als het betekent dat ze hun werk weer kunnen uitoefenen.

 

Onderstaand ringenmodel laat zien hoe ProtoSpace aankijkt tegen de uitbreiding van in- en exhalatie bescherming vanuit de acute ziekenhuiszorg, via wat wij noemen urgente zorgverlening met inherent fysiek contact zoals hiervoor beschreven in stap 1 en 2 (ring 2) naar overige zorgverleners in de ruimste zin van het woord (van kapper tot thuiszorg, van mantelzorg tot opticien). Deze ring, stap 2 in het proces dat we voorstaan, blijft voor de korte termijn en deze aanvraag buiten beschouwing maar is voor ProtoSpace een stip op de horizon om vooral ook de economie snel vlot te trekken en (onnodige) faillissementen te voorkomen

Binnen de gestelde looptijd en begroting wordt ingeschat dat een eerste batch van de mondkap 500 exemplaren geproduceerd kan worden. Daarmee kunnen 100 praktijken worden ondersteund.

Beschrijving praktische uitdaging

Daar waar 1-op-1 fysiek contact noodzakelijk is voor een maximale duur van 30 minuten zijn veel FFP-mondkappen per dag nodig. Alleen een ‘chirurgisch masker’ is voor deze consults over het algemeen ontoereikend. Naast dat mondkappen op dit moment beperkt beschikbaar zijn levert dit ook veel afval op. Daarnaast belemmert de beperkte beschikbaarheid het opstarten van de niet acute zorg (orthodontie, tandarts, fysiotherapeut, dermatoloog, huisarts, thuiszorg etc.etc).

 

Bij dit project ontwikkelen en ontwerpen wij een steriliseerbare mondkap met een verwisselbaar filter. Hierdoor is een voorraad van 3 a 4 mondkappen per zorgprofessional toereikend. Dit project is bedoeld als een snelle laagdrempelige oplossing die ook kan zorgen voor een opstap naar grootschalige productie.
Stichting ProtoSpace wil haar meerwaarde aantonen door de focus te leggen op de volgende schil van zorgprofessionals. Dit is de groep die haar zorgverlening nu niet kan uitvoeren (behoudens incidenteel) terwijl daar zowel vanuit de patiënt/cliënt als vanuit de zorgprofessional zelf alle reden toe kan zijn: denk aan gebitten die verslechteren, beugels die te laat worden aangebracht, gewrichten die verslechteren bij gebrek aan behandeling en huidaandoeningen die bij gebrek aan behandeling mogelijk onherstelbare schade achterlaten.

Doel: 3D geprinte mondkappen met verwisselbaar filter.

Een 3D geprinte kap die steriliseerbaar is, en voorzien van een disposable filter en dermate geoptimaliseerd zodat deze in 0,5-1 uur geprint kunnen worden. Eventueel kan een mondkap perfect passend gemaakt worden met een 3D scan (mogelijk met iPhone10). Ook is de productie heel snel op te voeren met wanneer gekozen wordt voor vacuümvormen.


De eerste mondkappen hebben aangetoond dat het 3D-geprinte deel van de mondkap goed steriliseerbaar is in een autoclaaf. Aangezien er tot op heden gebrek aan FFP filtermateriaal is, heeft de tandarts als alternatief een HEPA filter gebruikt. (Optie 1 en optie 2). Naar verwachting kan binnen afzienbare tijd worden overgestapt op gekeurd FFP materiaal. Tot die tijd zijn er diverse alternatieven die betere filterwerking hebben dan de chirurgische maskers.


De meerwaarde is duidelijk:
Zorgprofessionals kunnen weer veilig hun vak uitoefenen, kunnen dat eerder dan gedacht doen en daardoor is er ook een aanzienlijk economisch nut.
Maatschappelijke effecten:
• Minder verwaarlozing gezondheidszorg, i.e. uitstel van diagnose en behandeling, wat leidt tot verergering van de ziekte/kwaal
• Sneller aan het werk, minder faillissementen
• Openbare leven kan weer gestart worden
• Bezoeken kunnen weer gedaan worden
• Minder afval

 

Er is al een proof of concept (zie facebook)

Update 14-3-2020

Dit project is heel erg 'work in progress'. We zijn op dit moment met meerdere partijen aan het kijken of dit de geschikte oplossing kan zijn en hoe het nog verder verbeterd kan worden. De informatie die hier staat is een zeer beknopte samenvatting.

 

Geschikte materialen zijn oa PP, PC-ABS en Hytrel. Het masker gebruikt een klein rechthoekig deel als filter. Het hele concept is ontworpen voor 2 fasen. Korte termijn, 3D-geprinte onderdelen en gesneden stukken HEPA-filter en het sleutelwoord hier is produceren voor de massa. En langdurig vacuumvormen en een kant-en-klaar steriel filter met de elastische banden erop om het filter en het masker op hun plaats te houden. In beide gevallen kan het [kleine] filter na gebruik worden weggegooid en kan het masker worden gesteriliseerd.

 

Benodigde onderdelen:

 • Maximaal 1,5 uur 3D-printbaar masker, Steriliseren in autoclaaf [We hebben al geoptimaliseerde maskers die in 33 minuten kunnen worden geprint met een printfarm van 10 machines is dit semi-massaproductie, de bestanden zijn geoptimaliseerd voor FDM printers, niet alleen snelheid maar ook print / oppervlaktekwaliteit]

 • Wegwerpfilter dat ook functioneert als positionering van het masker

 • Standaard operatiemasker

Korte termijn:

 • 3D-printmaskers, model duurt 1,5 uur of zelfs sneller  

 • snijd filter en gebruik elastiekjes

 

Langetermijn

 • 3D-print aangepaste maskers of vacuumvorm voor massaproductie  

 • Maak steriele N95-driehoeken met elastische banden

 

Massaproduceerbare optie:

 • Het 'kleine masker inclusief bandjes als een steriel wegwerpproduct, idealiter zo snel mogelijk opgezet als massaproductie. [Voor dezelfde hoeveelheid filtermateriaal voor een traditioneel masker kunnen 8-10 kleine maskers worden geproduceerd] -

 • Masker 3D geprint of vacuüm gevormd

Hoe wordt het masker gebruikt:

Voor de tandarts wordt het masker over het operatiemasker geplaatst om huidcontact te voorkomen aangezien we de effecten daarvan niet kennen. In de huidige situatie dragen de tandartsen al een chirurgisch masker, maar die stoppen virusonderdelen niet, [als het masker niet volledig afsluit, is de situatie hetzelfde als zonder masker]. Na het helpen van één patiënt wordt het masker gesteriliseerd en wordt het filter weggegooid.

Het masker printen is goed mogelijk. Met 10 machines die 24/7 draaien en een gemiddelde print / parttime van 1,5 uur is dat 160 maskers per dag. Bij optimalisatie tot 45 minuten per masker zijn dit 320 maskers per dag. Bij het mobiliseren van 5 printfarms gaat het om 800-1600 maskers per dag. Veel instellingen hebben al een 3D-printer of kennen andere bedrijven met een printer zodat ze de maskers zelf kunnen printen.

 

1e graad verpleegkundigen en artsen in direct contact met COVID-19-patiënten

 

2e graad tandartsen, psychiater in noodsituaties, verzorgingshuizen

 

3e graad huishouding, informele zorg

 

4e graad en hoger is om de economie op gang te krijgen zoals kappers, vakkenvullers, pedicure / schoonheid

Openingstijden

Ma - Vrij

09:00 - 17:00

Open inloop

Dinsdag

13:30 - 16:30

Donderdag

09:30 - 16:30

CONTACT 

Adres

Padualaan 99

3584 CH

Utrecht

030 - 223 08 75

info@protospace.nl

Route naar ProtoSpace

ProtoSpace mede mogelijk gemaakt door

 • LinkedIn - Black Circle
 • Twitter - Black Circle
 • Facebook - Black Circle
 • Instagram - Black Circle
Web-logo ProtoSpace.png