ProtoPOV

Wat is een ProtoPOV

 

I Een ProtoPOV is een PCB waarop je een tekst kan programmeren die je vervolgens door de PCB heen er weer te schudden deze tekst weergegeven kan worden.

Een tof hebbeding voor festivals en concerten.

Hieronder zie je de benodigdheden en de stappen.

Benodigdheden

ProtoPOV PCB

8x LED lampjes

On-off switch

Push Button

Lithium batterij

104 capicitator

PICI16F1823 Microchip

Microchip 

Socket

Weerstand

10k ohm

Omgevingslicht sensor

Solderen

Stap1

Pak je ProtoPOV PCB en de ledlampjes. Op het PCB bevinden zich meerdere ledlocaties die genummerd zijn met D1-D8. Plaats vervolgens de ledlampjes in de daarvoor bestemde gaatjes. De + kant van de ledjes valt te herkennen aan het lange steeltje. En de – kant aan het korte steeltje. Soldeer de ledjes nu vast aan de onderkant, en zorg ervoor dat de ledjes geen contact maken met elkaar.

Stap 2

Pak nu je batterij houder. Plaats deze nu zoals aangegeven op het ProtoPOV PCB met de ronde kant naar boven. Soldeer de batterijhouder nu vast.

Stap 3

Nu de capacitor. Plaats deze in het vakje C1 de capacitor heeft geen polariteit en kan dus op elke manier in het board. Soldeer de capacitor nu vast op het board. De capacitor heeft als doel de onevenredigheid van de batterij te opheffen. Dit principe wordt vaak de-coupling capacitor genoemd.

Stap 4

Pak nu de microcontroller socket. En plaats deze in de gaatjes bij IC1 de socket heeft geen polariteit en kan dus op elke manier erin geplaatst worden. De socket wordt gebruikt om te voorkomen dat de microcontroller zelf tijdens het solderen overhit wordt en omdat je de microcontroller zo simpel kan verwisselen. Soldeer de socket nu vast. En plaats vervolgens de microcontroller in de socket. Het is belangrijk dat de microcontroller goed in de socket geplaatst wordt. De tekst op de microcontroller moet leesbaar zijn als je het ProtoPOV PCB vanaf de voorkant bekijkt. (Dus niet op zijn kop). De micro-controller is een her programmeerbare chip die gebruikt wordt om de ledjes te aansturen doormiddel van de programmeertaal C en ASM.

Stap 5

Vervolgens is het tijd om de aan en uit knop op het PCB te solderen. De aan en uit knop heeft geen polariteit en kan dus op elke manier op het PCB gesoldeerd worden. De aan en uit knop moet geplaatst worden in het S2 vakje. Soldeer de knop nu vast.

Stap 6

Pak de drukknop en soldeer deze in het vakje S1. Het knopje past er maar op 2 manieren in en heeft geen polariteit.

Stap 7

Ga op zoek naar de vakjes R1 en R2 dit betekend weerstand 1 en 2. Soldeer hier de weerstanden in wederom maakt de polariteit niet uit. De weerstandjes worden gebruikt om het signaal beter te lezen van de licht sensoren.

Stap 7

Het invoegen van de omgevingslichtsensoren. Deze sensoren kunnen de helderheid van licht dichtbij de sensor meten. Het voltage van deze sensoren veranderd aan de hand van de helderheid van de lichtbron die zij meten, de microcontroller meet vervolgens het verschil in voltage en met de code die op de microcontroller staat wordt vervolgens bepaald wanneer welk ledje aan moet gaan. De lichtsensoren moeten gesoldeerd worden in de vakjes Q1 en Q2 de lichtsensoren hebben net als de ledjes een polariteit waarbij het lang steeltje + is en het kleine steeltje – is. Soldeer de lichtsensoren vast. En plaats de batterij in de houder.

Programmeren

Ga vervolgens naar deze site

https://www.wayneandlayne.com/blinky_programmer

waar je de instructies kunt volgen om de tekst op het PCB te programmeren.

Nu kun je door de ProtoPOV op een bepaald tempo heen en weer te bewegen de tekst lezen.

Veel plezier!

Openingstijden

Ma - Vrij

09:00 - 17:00

Open inloop

Dinsdag

13:30 - 16:30

Donderdag

09:30 - 16:30

CONTACT 

Adres

Padualaan 99

3584 CH

Utrecht

030 - 223 08 75

info@protospace.nl

Route naar ProtoSpace

ProtoSpace mede mogelijk gemaakt door

  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
Web-logo ProtoSpace.png