Beste vrienden van ProtoSpace

 

Utrecht, 23 september 2020


ProtoSpace stopt. Na 12,5 jaar stimuleren en faciliteren van prototyping, design en innovatie is besloten dat Stichting ProtoSpace dit jaar haar activiteiten zal beëindigen. ProtoSpace heeft de afgelopen jaren veel bereikt. Als één van de eerste FabLabs heeft ProtoSpace de open werkplaats geïntroduceerd voor Utrecht en ver daarbuiten. Als FabLab, en later als InnovatieLab heeft ProtoSpace veel ontwikkelingen mogelijk gemaakt en gestimuleerd.

In de 12,5 jaar dat ProtoSpace bestaat is de FabLab beweging wereldwijd flink veranderd. Er zijn in Nederland inmiddels heel veel open werkplaatsen en FabLabs. De geïntroduceerde technologieën zijn al lang niet nieuw meer, sterker nog, veel technologieën, zoals 3D printen, zijn voor veel mensen binnen handbereik gekomen. Vanaf het begin is ProtoSpace mogelijk gemaakt door meerdere partijen. Dankzij een EFRO subsidie in de vroege jaren zijn de activiteiten verbreed en gegroeid. De laatste jaren hebben de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de HU bijgedragen aan een verdere professionalisering. Ook de vele bedrijven, startups en organisaties die opdrachten hebben gegund aan ProtoSpace hebben bijgedragen aan een rijke ervaring en opgebouwde expertise.

Het afgelopen jaar is onderzocht of ProtoSpace binnen het huidige landschap nog bestaansrecht heeft, en zo ja op welk wijze. De conclusie van dit onderzoek is dat brede maatschappelijke draagkracht ontbreekt voor een open innovatielab/makerspace. Dit vinden we ontzettend jammer. We blijven ervan overtuigd dat een open werkplaats, oftewel een plek waar iedereen terecht kan om te werken aan innovatievraagstukken, een onmisbare faciliteit voor een regio als Utrecht is.

De medewerkers van ProtoSpace mogen trots zijn op wat de afgelopen jaren is bereikt. Veel innovaties zijn mogelijk gemaakt door de gedrevenheid, expertise en creativiteit van de mensen van ProtoSpace. We zijn de HU dankbaar voor de kans die ze ons heeft gegeven. Waar mogelijk worden activiteiten aan de HU overgedragen. ProtoSpace zal ook om deze reden nog even beschikbaar en bereikbaar blijven, de definitieve einddatum wordt de komende maanden bepaald. Uitgangspunt hierbij is dat we ons mooie werk op een goede wijze afronden en overdragen, zodat we goed kunnen afsluiten en met trots kunnen terugblikken op 12,5 jaar ProtoSpace.

Hartelijke groet,
Bas Allart, Siert Wijnia en Jouke Verlinden (bestuur ProtoSpace)
Jacob Alkema 
Simon de Bakker
Marry Bassa
Roderick den Daas
Beerend Groot
Loden Rietveld
Jan-Jaap Schuurman
Joris van Tubergen
Silva van de Vooren

 

Enkele medewerkers van ProtoSpace zijn ook ondernemer en in de gelegenheid hun expertise in te zetten voor creatieve, innovatieve projecten.

Voor meer informatie kan je Jacob benaderen.

Openingstijden

Ma - Vrij

09:00 - 17:00

Open inloop

Dinsdag

13:30 - 16:30

Donderdag

09:30 - 16:30

CONTACT 

Adres

Padualaan 99

3584 CH

Utrecht

030 - 223 08 75

info@protospace.nl

Route naar ProtoSpace

ProtoSpace mede mogelijk gemaakt door

  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
Web-logo ProtoSpace.png